Na slávnosti Zosnutia Presvätej Bohorodičky sa zišlo 20.000 pútnikov

20.08.2012 Sabinov

Ľutina 19. augusta (TASR) – Okolo 20.000 pútnikov zavítalo počas tohto víkendu na archieparchiálnu odpustovú slávnosť sviatku Zosnutia Presvätej Bohorodičky do Ľutiny v okrese Sabinov. Pre TASR to uviedol hovorca Gréckokatolíckeho arcibiskupského úradu v Prešove Ľubomír Petrík.
„Bohatý duchovný program prebiehal už do sobotného (18.8.) dopoludnia, pokračoval celú noc a vyvrcholil nedeľnou slávnostnou archijerejskou svätou liturgiou, ktorej hlavným celebrantom bol vladyka Igor Voznyak, ľvovský arcibiskup a metropolita,“ povedal Petrík. Dodal, že v homílii sa veriacim prihovoril arcibiskup a metropolita z Kolína nad Rýnom kardinál Joachim Meisner.
Vo svojej homílii vyjadril hĺbku svojej oddanosti k Presvätej Bohorodičke. „Nikdy nechýbala tam, kde bola potrebná. Nikdy sa nepostavila pred svojho syna, ale vždy stála za ním v jeho tieni, aby mu bola nablízku, keď ju potreboval,“ povedal kardinál Meisner o Panne Márii. Zdôraznil, že jej povolaním je byť medzi, keď je to nebezpečné pre Krista a jeho dielo. „Bohorodička nie je žiadnou druhoradou témou v Evanjeliu. Patrí do stredu Nového Zákona, pretože stojí bezprostredne pri Ježišovi,“ prízvukoval. Na konci homílie ešte dodal, že ak má Európa ostať Európou musíme dnes Máriu, tu a teraz, vyhlásiť za prvú Európanku.
Slávnostnú nedeľnú archijerejskú svätú liturgiu koncelebroval prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak, košický eparchiálny biskup Milan Chautur, bratislavský eparchiálny biskup Peter Rusnák, ordinár ozbrojených zborov a ozbrojených síl SR mons. František Rábek a tiež emeritný pomocný pražský biskup Ján Eugen Kočiš.
Pútnici zaslali zo slávnosti pozdravný list Svätému otcovi Benediktovi XVI. V sobotu večer na tejto púti vladyka Ján Babjak posvätil pred miestnou bazilikou Minor nový kríž a v areáli baziliky posvätil nový formačný Dom Mikuláša Klimčáka.
 

Vyberte región